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US.Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
4 Administration

AUG 7 198

Mr. Ray Williams Ref. No: 98-0169
Mind2Market Inc.

12270 Cherrywood St.
Broomfield, CO 80020

Dear Mr. Williams:

R R

This is in response to your letter of June 21, 1998, requesting
clarification on the requirements for limited quantity shipments
: of compressed gas under the Hazardous Materials Regulations (HMR;
. 49 CFR Parts 171-180). 1In your letter you describe a small

' balloon signaling device with an alloy steel cylinder pressurized
to approximately 7,000 psi packaged as an integral part of the
balloon inflation mechanism. The whole device is intended to be
marketed to the public as a retail item. The cylinder of helium
I is non-refillable and has an internal volume of less than 7.2

cubic inches. Your questions have been paraphrased and answered
as follows:

Ql. You first asked us to confirm that your cylinders would
qualify for the limited quantity provision.

Al. Section 173.306(a) excepts certain limited quantities of
compressed gases from labeling (except when offered for
transportation by air) and, unless otherwise required, the
specification packaging requirements when packed in
accordance with the provisions in § 173.306. The limited
quantity provision excepts compressed gases when in

: containers of not more than 4 fluid ounces capacity (7.22

i cubic inches or less) except cigarette lighters

B (§ 173.306(a) (1)). In addition, each package must not

exceed 30 kg (66 pounds) gross weight. Assuming that each

of your packages does not exceed 66 pounds gross weight,

- it appears that your scenario would meet the conditions

j of this limited quantity exception.

i . Q2. Other than normal OSHA standards, are there any other
' government or DOT regulations regarding the manufacture,

i shipping or transportation of a pressurized cylinder of
this nature that we must comply with?
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If the helium cylinders described in your scenario meet the
limited quantity provisions, the cylinders would not have
to meet the specification packaging requirements and, if
not transported by aircraft, the labeling requirements of
the HMR. Shipments of compressed gases packaged in limited
quantities must comply with all other requirements in the
HMR from which they have not been excepted.

Will the DOT need to be involved in reviewing manufacturing
facilities or destructive testing data prior to the start
of production this summer?

If the cylinders do not meet the limited quantity
provisions, they would be required to meet the
specification packaging requirements in 49 CFR Part 178,
and be re-tested in accordance with § 173.34(e). For most
cylinders, inspections and verifications required by Part
178 must be performed by an independent inspection agency
approved in writing by the Associate Administrator, in
accordance with § 173.300a (§ 178.35(b) (1)). DOT is not
directly involved with the review of manufacturing

facilities or destructive testing data prior to the start
of production.

Does this item qualify to be classified as an ORM-D
material?

Additional exceptions are provided in § 173.306(h) for
limited quantity shipments of compressed gases which meet
the definition for consumer commodity. A limited quantity
which conforms to the provisions of § 173.306(a) (1),

(a) (3), or (b) and is a “consumer commodity” as defined in
§ 171.8, may be re-named “consumer commodity” and re-
classed as ORM-D material. Assuming that your helium
cylinders meet the limited quantity provisions of

§ 173.306(a) (1), and the signaling devices meet the
definition of “consumer commodity” in § 171.8, your
material may be re-classed as ORM-D material, and

qualify for the exceptions in § 173.306(h).
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Q5. What labeling and shipping paper requirements would pertain
to this product for normal ground transportation, if any?

AS5. Each package containing an ORM-D material must be marked on
at least one side or end with the ORM-D designation
(§ 172.316). 1In addition, ORM-D materials are not subject
to the shipping paper requirements of Part 172, Subpart C,
unless the materials meet the definition of a hazardous
substance or hazardous waste or unless offered for
transportation or transported by aircraft
(§ 173.306(h) (2)).

I hope this satisfies your request.

Sincerely,

. “Gale
Transportation Regulations Specialist
Office of Hazardous Materials Standards
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Attn: Edward Mazzullo

Director of the Office of Hazardous Material Standards
DOT RSPA DM-10

400 7th St. SW

Washington, DC 20590

Dear Sir,

I am representing a customer that intends to begin the manufacture and shipping of a small balloon
signaling device that will have an alloy steel compressed helium cylinder pressurized to
approximately 7000 psi. The cylinder will be packaged as an integral part of the balloon inflation
mechanism, and is intended to be marketed to the public as a retail item. This cylinder will be a
non-refillable high pressure helium cylinder that has an intemal volume of less than 7.2 cubic
inches. Attached is a drawing of the proposed cylinder.

So that oy client can be in strict regulatory compliance, could you please address the following
questions in writing. Please be specific.

The table in 49CFR172.101 classifies compressed helium as a Hazard Class 2.2 material, and
references 49CFR173.306 as a packaging exception. After reading 49CFR173.306, I am under
the nnpressmn that this cylmderwould be inherently exempt from DOT requirements and

regulation because of the limited ¢ quantity rule, and would not have to comply with.any of the
packaging reqmrements in 49CFR17 8

Question #1: Do you concur with this assessment?

Question #2: Other then normal OSHA standards, are there any other government or DOT

regulations regarding the manufacture, shipping or transportation of a pressurized cylinder of this
nature that we must comply with?

Question #3: Will the DOT need to be involved in reviewing manufacturing facilities or
destructive testing data prior to the start of production this summer?

Question #4: Does this item qualify to be classified as a ORM-D material?

Questlon #5 - What labeling and shipping paper requlrements would pertain to this product for
normal ground *transportatxon 1fany‘7 ' S :
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Your rapid response would be greatly appreciated.
Sincerely,

(K

Charlie King - PE, representing Mind2Market Inc., and Western Innovations Inc.
96 DeFrance Way

Golden, CO 80401
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Jerry Jernigan

Assembly, Bottling, Blister, Skin & Shrink Packaging

P 15508-G East 19th Avenue - Aurora, Colorado 80011

Phone (303) 340-3671 ; Fax (307) 367-5930
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