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Dear Mr. Cook:

This is in response to your letter dated June 2, 1998,
regarding the marking requirements for infectious substance
packagings manufactured in the United States. Your
questions have been paraphrased and answered as follows.

Ql. Is it correct that a UN épecification mark is not
required on packaging manufactured or used in the
United States for infectious substances?

Al. Yes. Infectious substance packagings manufactured in
the United States are not required to have package
specification markings under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Part 171-180). As you state
in your letter, § 178.609(i) excepts packagings that
meet the test requirements in that section from the
marking requirements of § 178.503 and all other
requirements of Subpart N of Part 178, except for
§ 178.608 (the vibration standard).

Infectious substance packages transported in the United
States by aircraft under § 171.11, or by vessel under
171.12, must be marked with the appropriate UN
specification mark. International markings for such
packagings, including the markings required under the
International Civil Aviation Organizations Technical
Instructions for the Transport of Dangerous Goods by
Air (ICAO Technical Instructions) and the International
Maritime Dangerous Goods Code (IMDG Code), are
acceptable to the DOT provided test records show that

the test requirements of § 178.609 have been met.

Q2. If a hazardous materials packaging manufacturer in the
United States were to put a UN specification mark on an
infectious substance packaging manufactured in the
United States, what would this marking designate?



A2. If the mark is as prescribed in the ICAO Technical
Instructions or the IMDG Code, the mark designates that
the packaging conforms to the UN specification
packaging criteria contained in those regulations.
Also, enclosed is a recently published advance notice

of proposed rulemaking concerning infectious substance
requirements.

I hope this satisfies your request.

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards

Enclosure
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Research and Special Programs Administration
Office of Hazardous Materials Standards

400 Seventh Street, S.W.,

Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Mazzullo:

Saf-T-Pak, Inc. manufactures UN Specification packaging for transporting Class 6.2 dangerous
goods. Currently we are preparing to set up a manufacturing facility in the US and plan to have a
US facility test our packaging. | wish to inquire about US requirements for specification markings

on packaging for Class 6.2 dangerous goods manufactured and used in the US. My question is in
two parts:

1.1 am aware of UN and ICAO requirements for specification marking however, is it correct

that a UN specification mark is not required on packaging manufactured and or used in
the US for Class 6.2 Dangerous Goods?

49 CFR 173.196 outlines the components of authorized packagings and indicates that each
package must be capable of passing the tests specified in 178.609. 178.609(j) stipulates that
packagings subject to this section are not subject to the specification marking requirements of
178.503. As long as a package met all the requirements in 173.196 and was capable of passing

the tests in 178.609, would it require the UN specification mark in order to transport infectious
substances legally in the US?

2. If a US manufacturer were to put a UN specification mark on such packaging what
would it designate?

178.3(b) outlines two options for marking of UN standard packagings: one in which the UN
standard is set forth in the HMR and the other in which a UN standard is not set forth. Is the UN
standard set forth in 178.609 or would a manufacturer be required to establish that the packaging
conforms to the applicable ICAO standards? In other words, does the UN specification mark, on
packaging for infectious substances manufactured in the US, indicate conformance to 178.609 or

conformance to the ICAQ standards set out in Packing Instruction 602 and Part 7 Chapter 6 of
the ICAO Technical Instructions?

Thank you for taking the time to respond at your earliest convenience so that we may plan our
production strategy. Piease call me at 1-800-814-7484 if any further clarification is needed.

Sincerely,
{E)Z'f % &ok
Eric Cook
Biological Technical Specialist
Saf-T-Pak, Inc.

101, 17872 - 106 Avenue
Edmonton, Alberta Canada T5S 1V4
@ (403) 486-0211

(800) 814-7484

E-Mail: 75357.1226 @ compuserve.com
Fax: (403) 486-0235

Website: www.saflpak.com
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