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US.Department 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590
Research and -
Special Programs
Administration

OCT I jges

Ms. Robin J. Eddy

Training and Regulatory Compliance Manager 98-0130
Allied Universal Corp.

8350 N.W. 93 Street ’

Miami, Florida 33166-2098

Dear Ms. Eddy:

This is in response to your June 9, 1998 letter concerning the
reuse of one gallon UN 1H1 plastic drums or non-specification
bottles as inner receptacles of combination packages, under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) and

DOT-E 6614. Your questions are paraphrased and answered as
follows:

Ql. Are we permitted to reuse UN 1H1 plastic drums if they
are placed inside a UN standard fiberboard box as a
combination package, under the provisions of § 173.28%?

Al. Yes, under -certain conditions. For example, §§ 173.202
and 173.203 authorize the use of inner plastic
receptacles and an outer UN 4G fiberboard box as a
combination packaging meeting a packing group II or III
level respectively. Inner receptacles of a combination
packaging need only conform to the general requirements
of §§ 173.24 and 173.24a. If UN 1H1 plastic drums are
used as the inner receptacles, the drums are not
subject to the reconditioning, leakproofness testing,
and marking requirements in § 173.28(b) and (c).

Because the UN 1H1 drums were not requalified in
accordance with § 173.28 prior to reuse, they may not
be returned as a single packaging. Therefore, the
emptied drums being returned to your facility must be
packaged as inner receptacles of an authorized
combination packaging as when they previously contained
a2 greater quantity of hazardous material. (See § 173.29)
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incompatible residue, rupture, or other damage
which reduces their structural integrity;

(2) Reconditioned in accordance with § 173.28(c);
(3) Marked, in a permanent manner, with the
minimum thickness in millimeters of the packaging
material as requlred by § 178.503(a) (9) and
conform to the minimum thickness criteria based on
the capacity of the drums, as listed in

§ 173.28(b) (4) (i); and

(4) If intended to contain llqulds, subjected to a
leakproofness test prescribed in § 178.604, and
the retest and marking requirements prescribed in
§ 173.28(b) (2), unless excepted under the
exclusive use provisions of § 173.28(b) (7).

Our company transports the packages to retailers who,
in turn, sell them to their customers. When the
plastic drums are emptied, the customers return the
drums to the retail facility where they are picked up
by our company. Do we qualify for exclusive use relief
under § 173.28(b) (7) (iii) and, therefore, not subject
to leakproofness testing and marking?

"Exclusive use of the refiller"™ as referenced in
§-173.28(b) (7) (iii), or dedicated service, means the
original filler and the end user who returns the drum
for refilling are sole participants in the
transportation cycle and, therefore, control the
loading, unloading, and handling of the drums. The
scenario you described does not satisfy this condition.

Are exemption holders authorized to reuse the

polyethylene bottles under the provisions of DOT-E
66147

Yes. The polyethylene bottles authorized under DOT-E
6614 are non-specification, inner receptacles that are
packed in an outer polyethylene crate. Reuse
requirements prescribed in § 173.28 apply to
specification packagings only. DOT-E 6614 does not
address the reuse of the inner bottles. Therefore, the
non-specification inner packagings may be reused as
discussed under Al above.



I hope this satisfies your request. Please contact this office
if you need additional information.

Sincerely,

Helte 2 pLar

Hattie L. Mitchell, Chief
Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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& ALLIED UNIVERSAL CORP., 350 N.. 93 Street, Miami, Florida 33166-2098

305-888-2623
Fax 305-885-4671

June 9, 1998

Mr. Edward Mazzullo

Director for Hazardous Materials Standards
U.S. Department of Transportation

400 Seventh Street, S.W., DHM-10
Washington, D.C. 20590-0001

Re: Reuse of One-Gallon Containers

Dear Mr. Mazzullo:

Per my conversation with John P. Heneghan, Hazardous Material Enforcement Chief,
Southern Region, | am writing to you to ask for the clarification of two guestions

regarding the use of one gallon containers which contain Packing Group Il and il
hazardous materials.

First question regards combination packaging. Based upon the requirements in 49
CFR §173.28, may a UN certified, plastic, non-bulk container (gallon jug) be reused if it
is an inner package, placed inside of a UN certified, cardboard box (referred to by
Allied Universal Corp. as a 4 x 1 container)? if it is legal, what are the limitations?

To answer the question above, the following is a brief description of the shipping of
these containers: Allied Universal Corporation would package Packing Group Il and i}
hazardous materials in one gallon, UN certified jugs. The jugs would be placed in a UN
certified cardboard box (4 x 1). The boxes are placed upon a pallet, loaded onto Allied
trucks, and shipped to Allied customers for sale. The customer would be charged with
collecting all used, empty containers (one-gallon jugs, not the cardboard boxes). The
Allied trucks would pick-up the used containers and return all used containers to the
Allied facility for visual inspection and refill with like hazardous material. The one-
gallon containers would once again be placed into new UN certified cardboard boxes
and reshipped to the customer location. As specified in 49 CFR
§173.28(a)(b)(7)(iv)(B), all one-gallon containers that fail visual inspection or are to be

filled on a date more than five years from their manufacture date, shall be placed out of
service.

Second question regards DOT-E 6614. This attached exemption exempts all holders
from 49 CFR §173.202 and §173.203. Upon reading this exemption, it does not clearly
state whether or not the bottle, described in section seven “a” of the exemption, may be
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reused. In light of various safety concerns, and to maintain an equal economic playing
field in the industry, the reuse of these bottles needs to be clarified in DOT-E 6614.

Can the bottles be reused? And if they can, do all the requirements in 49 CFR 173.28
apply? What are the requirements for reuse, if reuse is legal?

If you could please respond to these’questions in writing as soon as possible, | would
greatly appreciate it. Allied is currently addressing packaging concerns, brought to our
attention by Mr. Heneghan, and time is of the essence. Your answers to the above

questions will help to expedite the decisions we need to make concerning the shipping
of our one-gallon jugs.

If you should have any questions, piease contact me at (305) 888 — 2623, extension
113.

Thank you.

Training and Regulatory Compliance Manager

cc: attachment, DOT-E 6614



