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US.Department
of Transportation

Research and
Special Programs
Administration

400 Seventh Street, S.W.
Washington, D.C. 20580

MG 18 1998

Mr. J.G. Field
Manager Engineering
Waste Management Federal Services, Inc.

Ref. No. 98-0125

. 345 Hills Street

Richland, WA 99352

Dear Mr. Field:

This is in response to your letter of June 1, 1998, regarding the
transport of low specific activity radioactive liquid (LSA) in a
specification DOT 412 cargo tank that has a sump which has been
secured by a threaded cap or bolted flange.

Specifically, you asked if a threaded capped pipe or bolted flange
may be used to close an .outlet on the sump of the tank when-
transporting a LSA liquid? Yes, provided the sump is not the cargo
tank outlet used for normal loading or unloading of the tank. See
§§ 178.345-1 “loading/unloading outlet” and 178.345-11.

- I hope this satisfies your request.

j€§cerely,
Delmer F. Billings

Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards



Waste Management Federal Services, Inc.

©

Northwest Operations Phone 509.376.7055
345 Hills Street Fax  509.372.1435
Richland, WA 99352

June 1, 1998 WMNW-EPC-98-099

Mr. Edward Mazzullo

Director of Office of Hazardous
Materials Standards

U.S. Department of Transportation

400 7th Street SW
Washington, DC 20590
Dear Mr. Mazzullo:

SHIPPING LOW SPECIFIC ACTIVITY LIQUID

" Waste Management Federal Services, Inc., Northwest Operations question: “Is it permissible to

transport radioactive low specific activity (LSA) liquid in a U.S. Department of Transportation
(DOT) 412 cargo tank that has a sump consisting of a threaded cap or bolted flange, with either
device securely closed?” Reference 173.427 (c) allows transport of LSA-I liquid in a DOT 412
cargo tank, but states that bottom outlets are not allowed. Reference 178-345-1, under the
definition of “outlet,” states that the following are not outlets: “A threaded opening securely
closed during transportation with a threaded plug or a threaded cap a flanged opening securely
closed during transportation with a bolted or welded blank flange....” Was it the intention of the

regulations to allow a removable (non-welded) capped pipe or removable flange on the bottom of
the tank when transporting LSA liquids?

We are requesting a written interpretation for the U.S. Department of Energy, Richland
Operations Office. :
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