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Ms. Tammi Keating Ref. No. 98-004¢ '
Kaiser Permanente Medical Care Program

National Environmental, Health & Safety
1800 Harrison, 11th Floor
Oakland, CA 94612

Dear Ms. Keating:

This is in reference to your letter dated May 5, 1998, requesting clarification on the materials
of trade exception under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).
Specifically, you ask if hazardous materials transported between your company’s materials
management centers and your health care centers using Kaiser Permanente privately owned
and operated vehicles may be considered materials of trade.

One criteria for a material of trade is that a hazardous material is transported by a private
carrier in direct support of its principal business which may not be transportation by motor
vehicle. Since you state that the hazardous materials transported between your company’s
materials management centers are used to support the business, and provided all conditions of
§ 173.6 are met, the materials of trade exception may be applied in your scenario.

I hope this answers your inquiry.

Sincerely,

W/

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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May 5, 1998

Edward Mazzullo
Director of OHMS
400 7™ Street, sw
Washington, DC 20590

Dear Mr. Mazzullo:

Our company provides health care to its members on a not-for-profit basis.
We have a few materials management centers that receive and distribute
various hazardous materials (as defined by DOT regulation) to our own
health care centers using Kaiser Permanente privately owned and oper‘a‘red
vehicles.

We request that you provide us your interpretation in writing as to whether
the materials of trade exception would apply to our operations as described
above.

Thank you in advance for your assistance. If you have cm;/ duesﬁons, feel
free to call me at 510/987-3475.

Sincerely,

Tammi Keating

08806-50 (REV. 2-97)
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