US.Department 400 Seventh Street, SW.

of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

NOV | 6 jgg3

Mr. Stephen C. Powell Ref. No. 98-0043
Laboratory Manager

Container-Quinn Testing Laboratories, Inc.

170 Shepard Avenue

Wheeling, IL 60090

Dear Mr. Powell:

This is in response to your letter dated April 30, 1998, requesting clarification on certifying packages
using corrugated materials under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

* Specifically, you are requesting clarification on whether to use the Edge Crush Test (ECT) or Mullen

Burst Test to certify various grades of corrugated packaging materials used in industry, and whether
changing liners makes a “different packaging” for testing purposes.

Under the HMR a “different padkaging” is broadly defined. As specified in § 178.601(c)(4), a
packaging which differs in construction such as bursting strength, fluting, basis weight, etc. is considered
a different packaging under § 178.601(c)(4), and must be certified by undergoing design qualification
testing. Packagings with different liner/medium combinations are differences in construction or design
type and will require testing as a different packaging design. A packaging which differs only in surface
treatment, e.g., color, is not considered to be a different design type under provisions of

§ 178.601(c)(4). The HMR does not require the use of the ECT in lieu of the Mullen Burst test for
design qualification testing. Additional supporting information and statistical data on these tests must be
provided to this office if you believe that one test in lieu of the other should be recommended for use in

determining a “different packaging” or as a design qualification test. As provided in § 106.31, you may
submit a petition for rulemaking on this matter.

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, do not hesitate to contact me.

Sincerely,

s A

Delmer F. Billings
Chief, Standards Development
Office of Hazardous Materials Standards
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U.S. Department of Transportation
Office of Hazardous Materials Standards
US DOT /RSPA / OHMS DHM-10

400 Seventh Street, S.W. )
Washington, D.C. 20590

Attn.: Ed Mazzullo, Director

Re: ECT vs Mullen Burst
Kraft vs Bleached or Clay White

Dear Mr. Mazzullo;

Re: ECT vs Mullen Burst

According to current practices, when conducting a certification on a package, all corrugated materials are subjected to a Basis
Weight Analysis to determine the make-up of the board. This make-up of the board is then suppose to be maintained through-out the life
of that given certification. Thusly, if I do a Basis Weight on an ECT box and it comes out at (40-26-40), that box is suppose to be
made-up of that combination through the life of the certification. With Mullen Burst Board, this is a straight forward procedure as your
various board grades are always suppose to have the same values (ie: 200# test single-wall (42-26-42), 275# test single wall (69-26-69),
2004# test DW (33-26-26-26-33), etc.). With ECT board this is a totally different senario. A 32# ECT board may have a dozen different
combinations of liners and/or mediums. These values are determined by a Stifi Value and not Basis Weight. Thus it is more difficult for
the mills and sheet plants to run the same board run-to-run. One of the ways of assisting in this matter would be to run an ECT test in
conjuction with a Basis Weight Analysis. This way ECT board could be used more addequately with hazmat boxes with-out the need to
match the liner/medium combinations. With the ever changing industry, more and more combinations of board for ECT are surfacing,.
The Basis Weight Analysis could be utilized as a base value for the ECT shipper but varions liner/medium combinations would be
allowed as long as that ECT test value is maintained.

With the above in mind, wouldn't it be easier to clarify the shippers by test rather than by board make-up. Bursting strength board

(200, 275, etc.) would still be governed by the board grade (basis weight) while ECT board would be governed by the ECT test with the
board grade utilized and documented as a reference.
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Re: Kraft vs Bleached or Clay White

If we are to go on the assumtion that 42 Ib. liners are equivalent, then there are no differences between the various liner board that
is made. Although the industry utilizes kraft, bleached, clay white board, etc., if we consider that a 200# test box has to have a board
combination of (42-26-42) whether that liner is kraft or bleached shouldn't matter as long as the minimum requirements for Cobb
Water Absorption are maintained in the board. This is the question that is coming up more often. Is there a difference. The regulations
state nothing about these variables but they are in existance. If a manufacturer is running a bleached outer Liner can he certify his

shipper using a kraft outer liner or does he have to have bleached samples for the testing. Is the Basis Weight and Cobb Water
Absortion the governing factors in this.

Your assistance in clarifying and verifying these matters, as always, is greatly appreciated. If you have any questions, or if I can be
of further assistance, please call.

Sincerely;

Stephen C. Powell

Laboratory Manager
Container-Quinn Testing Laboratory
SA-9009004; ID Code +AX
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Memorandum for the Record

Meeting on Interp Letter 98-0043, per Recommendation By Don Burger for Policy Decision on
Response to Letter from Mr. Powell at Container-Quinn Testing Laboratories, Inc.

October 1, 1998

Subject: RSPA response to use of Edge Crush Test (ECT) vs. Mullen Burst testing on corrugated
packagings and Definition of a "Different Packaging"

Attendees:
Ed. Mazzullo, Del Billings, Deborah Boothe, Charlie Hochman, Don Burger

Meeting Results/Recommendations:

- He can use either ECT or Mullen Burst (RSPA doesn’t tell them which one to use).

- Any change, incl. ECT and Burst strength, is a different package and must be retested.

- Any change , e.g., single wall or double wall, is a different package and must be retested.
- Provide Mr. Powell with a general response to his letter which should include:

- What a "different packaging" is under the HMR.

- RSPA has a broad definition of a design type under the HMR, and if he wants this criteria
modified or changed, he must get an approval from RSPA.

- He needs to provide RSPA with additional information and statistical data on testing for
review if he wants one test in lieu of the other to be recommended for use.

- ECT is performed on raw material, not finished package.

- Stifi is a short span of the ECT.

Deborah Boothe
DHM-11
10-1-98
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