Poiar o dedlapede g gilel

US.Department 400 Seventh Street, SW
of Transportation Washington, DG 20580

Research and
Special Programs
Administration

JUN - 4 1998

Mr. David B, Caria

Director, Regulatory Affairs

VWR Scientific Products Ref. No. 98-0020
Goshen Corporate Park West

1310 Goshen Parkway

West Chester, PA 19380

Dear Mr. Caria:

This is in response to your letter of April 8, 1998, regarding
units of measurement required in a shipping paper entry in
accordance with 49 CFR § 172.202{a) (5). Specifically, you ask
whether the gross weight of the package in pounds would be an
appropriate unit of measurement.

The answer is yes. Section 172.202(a) (5) requires, except for
empty packages, cylinders, and bulk packages, that the total
quantity including the unit of measurement of the hazardous
materials covered by the description be included in the shipping
papers. Total quantity may be entered as net weight, gross
welght, capacity, or as otherwise appropriate. Pounds may be

used as an adequate unit of measurement to exXpress either net or
gross weight.

I hope this satisfies your request.

‘ . Billings
Chief, Standards Development
A Office of Hazardous Materials Standards
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Products 4 3 oshen Coporele Pk et

West Chester, PA 19380
Main (610) 431-1700

April 8, 1998

Mr. Edward Mazzullo, DHM-10
DOT/RSPA/OHMS

400 7th Street, S.W.
Washington, DC 20590

RE: Request For An Opinion

Dear Mr. Mazzullo:

VWR Scientific Products is a distributor of laboratory supplies. As part of this, we ship
many small packages of liquid hazardous materials. Itis presently our practice to show
the total quantity contained in each combination package as gross weight of the

package in pounds. It is our belief that this is an appropriate unit of measure as
required by 49 CFR 172.202 (a)(5).

| respectfully request your opinion on whether or not gross weight in pounds is an
appropriate unit of measure for relatively small quantities of liquid hazardous chemicals

shipped in combination packages. Four liters of acetone in a glass bottle, packaged in a
4GV package would be a typical shipment.

If you have questions or need clarification, | can be reached at 610-429-2814.

Sincerely,

David B. Caria
Director Regulatory Affairs
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