US.Department 400 Seventh Street, SW.

of Transportation Washington, D.C. 20530

Research and
Special Programs
Administration

JUN 27 jogs

Ms. Candy L. Cook

DG Training Center
P.O. Box 1283

Amelia Island, FL 32035

Dear Ms. Cook:

This is in response to your letter concerning the amount of hazardous materials that may
be carried on either a passenger or cargo aircraft. | apologize for the delay in
responding and regret any inconvenience it may have caused.

Your questions have been paraphrased and answered as follows:
Q.  Explain the quantity limitations in 49 CFR 175.75(a)(2).

A.  The quantities in this section are expressed in net weight. The section states that
not more than 55 pounds of hazardous materials, and in addition thereto 165
pounds net weight of Class 2.2 (non-flammable gas) may be carried in any
inaccessible location or in a freight container on a passenger-carrying aircraft.
For cargo-only aircraft, not more than these quantities of hazardous materials may

be loaded in a manner which makes them inaccessible unless the hazardous
materials are in a freight container.

Q. Isthere a quantity limitation if the hazardous materials are loaded inaccessible on
a pallet vs. a freight container?

A.  An aircraft pallet does not meet the definition. of freight container, § 171.8.
Packages of hazardous materials loaded on an accessible paliet in an accessible
cargo compartment on a cargo aircraft only, are not subject to the 55-pound (165
pounds for non-flammable compressed gases) net weight limitation.

Q. Is it correct that items allowed on a passenger aircraft, but are being transported
on an all cargo aircraft must follow the 25/75 rule in an inaccessible cargo hold,
while some items packed for cargo aircraft only will not follow the limitation?

A.  Even if a package that is prepared for carriage on a passenger aircraft is being

transported on a cargo-only aircraft, the quantity limits per package imposed by
Column 9A of the Hazardous Materials Table, § 172.101 apply.



Q.  Are Foreign Flag carriers subject to the 25/75 rule?

Yes. Part 175 -- Carriage by Aircraft applies to the acceptance for transportation,
loading and transportation of hazardous materials in any aircraft in the United

States, § 175.5(a). This would include all foreign aircraft entering or departing
U.S. airspace.

If we can be of further assistance, please feel free to contact us.

Sincerely,

LI A0

Delmer F. Billings
Chief, Regulations Development
Office of Hazardous Materials Standards
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A 'your‘ convenience, | would like to request a written interpretation on the following,
Lo please. I"have spoken to many agents at the FAA and have received various answers.
L My question deals with the amount of Hazmat which may be carried on ejther 4 -
. /. passenger or cargo aircraff " 175.75 - Quantity limitations aboard aircraft”. It seems °
. pretty clear for passenger aircraft; 25 kg net weight of Hazardous Materials and in W :
~-addition 75kg of non-flammable gas in each inaccessible cargo compartmeny and in /%% 6 Y-,
addition 25/75 in edich freight container if it is accessible. ter 175.75(2) (ii) ot end”
seemsto be solely for cargo aircraft; If they are loaded on a cargo aircraft in an
-accessible position, but built up on the pallet so as to be inacéessible it. will be limited
-to 25/75. it goes on to state * unless in a freight container". So, how much is allowed -
-.in that freight container? Does it mean that on a cargo aircraft, if the items are packed
mgeording to a passenger packing instruction, there is no limitation if they are,
containerized; biif'there is a limitation if they are loaded inaccessible on a pallet ?

o For packages that are packed for cargo aircraft bnly, we refer tof75.85 (b);These
‘ . packages must be loaded so they may be seen, handled and where size and weight .
permit, separated from other cargo during flight. It goes on to list items which may be
inaccessible during flight and ate not subject to the 25/75 weight restriction.
- . Is it correct to assume that items that are allowed on a passenger aircraft, but are/
- -+ being transported on an all cargo aircraft must follow the 25/75 rule in an inaccessible

cargo hold, while some items that are packed for cargo aircraft only will not follow the
- limitation?? o | |

- For instance a shipper wishes to transport 60L of a Flammable liquid in Packing
. Group Il. If they pack it for a passenger aircraft and move it on an all cargo carrier it
- would have to be loaded accessibly to avoid the 25kg limitation. If the shipper, packed
~ - according to a cargo aircraft packing instruction number, it could then be loaded
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‘ have included the pages from-my workbook which deal with loading ajrcraft. Parhaps . .
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M. Billings, | thank you in advance for your time and attention to this matter.
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RULES FOR AIRCRAFT CARRIAGE

HAZ-206
251:0107

a package. Each operator making a report
under this section shall send a report to
the Rescarch and Special Programs Ad-
ministration, Department of Transporta-
tion, Washington, D.C. 20590-0001, with
a separate copy to the FAA facility indi-
cated in paragraph (a) of this section.

[45 FR 74640, Nov. 10, 1980; 54 FR
25813, June 19, 1989, effective Jan. I
1990; 55 FR 39981, Oct. 1, 1990]

(d) [Reserved]

[52 FR 8592, March 19, 1987]

Subpart B—Loading, Unloading and
Handling

§175.75 Quantity Iimitations aboard air-
craft.

(a) Except as provided in
§175.85(c)(3), no person may carry on an
aircraft—

(1) A hazardous material except as per-
mitted by this subchapter;

(2) More than 25 kg (55 pounds) net
weight of hazardous material (and in ad-
dition thereto, 75 kg (165 pounds) net
weight of Division 2.2 (nonflammable
compressed gas) materials) permitted to

be carried aboard passenger-carrying air-
craft—

[55 FR 52685, Dec. 21, 1990, effective
Oct. 1, 1991}

(i) In an inaccessible cargo compart-
ment,

(ii) In any freight container within an
accessible cargo compartment, or

(iii) In any accessible cargo compart-
ment in a cargo aircraft only in a manner
that makes it inaccessible unless in a
freight container;

(3) Packages containing Class 7 (radio-
active) materials when their combined
transport index number (determined by
adding together the transport index num-
bers shown on the labels of the individual
packages and/or overpacks)—

[55 FR 52685, Dec. 21, 1990, effective
Oct. I, 1991]

(i) In passenger carrying aircraft, ex-
ceeds 50.0 or, for any single package, ex-
ceeds 3.0, or

[47 FR 54817, Dec. 6, 1982, effective
Jan. 1, 1983)]

(ii) In cargo aircraft only, exceeds
200.00 (for fissile Class 7 (radioactive)

materials, sec §175.702(b)(2)(iv)) or, for
any single package, exceeds 10.0.

[47 FR 54817, Dec. 6, 1982, effective
Jan. 1, 1983; 55 FR 52685, Dec. 21, 1990,
cffective Oct. 1, 1991)

(b) No limitation applies to the number
of packages of Class 9 (miscellaneous
hazardous) materials, or ORM-D materi-
als aboard an aircraft,

[55 FR 52685, Dec. 21, 1990, effective
Oct. I, 1991]

§175.78 Stowage compatibility of cargo.

(a) For stowage on an aircraft, in a car-
go facility, or at any other area at an
airport designated for the stowage of haz-
ardous materials, packages containing
hazardous materials which might react
dangerously with one another may not be
placed next to each other or in a position
that would allow a dangerous interaction
in the event of leakage. As a minimum,
the segregation prescribed in the follow-
ing Table must be maintained.

(58 FR 50505, Sept. 27, 1993]

Table 1
A 8 c D E F G
A Explosives and Blasting Agents or ICAO Class 1 wuu..meeseensessenne Note 3 Note 4 Note 4 Note 4 Nots 4 Note 4 X
B8 Compressed gases or ICAO Class 2 Nots 4
c Flammable fiquids or ICAQ Class 3 Note 4 X
3] Flammabls liquids and sollds (labsled SPONTANEQUSLY COM- Note 4 X
BUSTIBLE) OR ICAO Diviston 4.2
E Flammable solids (fabeled DANGEROUS WHEN WET) or ICAO Nota X X
Division 4.3
F Oxldizers or ICAO Division 5.1 and Organlc peroxides or ICAQ Note 4 X X X X
Division 5.2
G Corrosive materials or ICAQ Class 8 X X X X

Note 1. The letters across the top of the Table have the same meaning as the latters along the laft side of the Table.

Note 2. An “X" at the intersection of a row and a column |
contact with each other or In a position which would allow |
Note 3. For Import or export shipment, explosives other t
the ICAQ Technical Instructions may not be stowed togetha

S may be stowed with explosives of all compatibility grou

n the Table means that packages contalning the in
nteraction In the avent of leakags of the contents,
han explosives of ICAO Division 1.4, Compatibility Group S,
r excapt that compatibility groups C, D, and E may be stow
ps with the exception of A and L.

dicated classes of hazardous materials may not ba stowed next 1o or in

that do not belong to the same compatibility group according to
ed together. Explosives of ICAO Division 1.4, Compatibility Group

Note 4. Explosives, other than safsty explosives (ICAO Dlvision 1.4, Compatibility Group S) must not be stowed together with this class,

(47 FR 24582, June 7, 1982, effective
Aug. 6, 1982; 47 FR 54817, Dec. 6, 1982,
cffective Jan. 1, 1983)

(b) No person may stow a package la-
beled BLASTING AGENT on an air-
craft next to, or in a position that will
allow contact with, a package of special
fire-works or railway torpedoes.

{43 FR 57897, December 11, 1978; 44
FR 31180, May 31, 1979]

§175.79 Orientation of cargo.

(47 FR 54817, Dec. 6, 1982, effective
Jan. 1, 1983]

(a) A packaging containing hazardous
materials marked “THIS SIDE UP” or
“THIS END UP,” or with arrows to indi-
cate the proper orientation of the pack-
age, must be stored and loaded aboard an
aircraft in accordance with such mark-
ings.

(b) A package containing liquid haz-
ardous materials not marked as indicated
in paragraph (a) of this section, must be
stored und loaded with closures up (other
than side closurc in addition to stop clo-
sures).

§175.81 Securing of packages containing
hazardous materials.

[47 FR 54817, Dec. 6, 1982, effective
Jan. 1, 1983]

(a) Packages containing hazardous
materials must be secured in an aircraft
in a manner that will prevent any move-
ment in flight which would result in dam-
age to or change in the orientation of the
packages.

(b) Packages containing Class 7 (radio-
active) materials must be secured in a
manner that insures that the scparation
requirements of §§175.701 and 175.702

[Sec. 175.81(b)]

DG/ - Flight Crew '95
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will be maintained at all times during
flight.

[55 FR 52685, Dec. 21, 1990, effective
Oct. 1, 1991]

§175.85 Cargo location.

(47 FR 54817, Dec. 6, 1982, effective
Jan. 1, 1983]

(a) Except as provided in §175.10, no
person may carry a hazardous material
subject to the requirements of this sub-
chapter in the cabin of a passenger-carry-
ing aircraft or on the flight deck of any
aircraft, Hazardous materials may be car-
ried in a main deck cargo compartment of
a passenger-aircraft provided that the
compartment is inaccessible to passengers
and that it meets all certification require-
ments for a Class B aircraft cargo com-
partment as provided in 14 CFR
25.857(b).

(b) Each package containing a hazard-
ous material acceptabie only for cargo air-
craft must be loaded in such a manner
that a crew member or other authorized
person can see, handle and when size and
weight permit, separate such packages
from other cargo during flight.

(c) Notwithstanding the provisions of
paragraph (b) of this section—

(1) When packages of the following
hazardous materials are carried on cargo
aircraft only, they may be carried in a
location which is inaccessible to a crew-
member during flight and are not subject
to the weight limitation specified in para-
graph (a)(2) of §175.75 of this sub-
chapter.

(i) Class 7 (radioactive) materials,

[55 FR 52685, Dec. 21, 1990, effective
Oct. 1, 1991]

(ii) Division 6.1 (poisonous) materials
{except those labeled FLAMMABLE),

[55 FR 52685, Dec. 21, 1990, effective
Oct. 1, 1991]

(iii) Materials in Division 6.2 (etiologic
or infectious substances),
{55 FR 52685, Dec. 21, 1990, eflective
Oct. 1, 1991]

(iv) Class 3 (flammable liquid) materi-
als with a flashpoint above 23°C (73 F)

that do not meet the definition of another
hazard class.

{55 FR 52685, Dec. 21, 1990, effecuve
Oct. 1, 1991]

(v) Class 9 (miscellancous hazardous)
materials, and ORM-D materials

(55 FR 52685, Dec. 21, 1990, etlecuve
Oct. 1, 1991

(2) When packages of hazardous
materials acceptable for cargo-only or
passenger-carrying aircraft are carried on
cargo aircraft only where other means of
transportation arc impracticable or not
available, package may be carried in ac-
cordance with procedures approved in
writing by the FAA Air Transportation
Security Field Office responsible for the
operator’s overall aviation security pro-
gram or the FAA Air Transportation Se-
curity Division in the rcgion where the
operator is located.

(3) When packages of hazardous
materials acceptable for cargo-only or
passenger-carrying aircraft are carried on
small, single pilot, cargo aircraft only be-
ing used where other means of transporta-
tion are impracticable or not available,
they may be carried without quantity lim-
itation as specified in §175.75 in a loca-
tion that is not accessible to the pilot if—

(i) No person other than the pilot, an
FAA inspector, the shipper or consignee
of the material or a representative of the
shipper or consignee so designated in writ-
ing, or a person necessary for handling the
material is carried on the aircraft;

(ii) The pilot is provided with written
instructions on characteristics and proper
handling of the materials; and

(iii) Whenever a change of pilots occurs
while the material is on board, the new
pilot is briefed under a hand-to-hand sig-
nature service provided by the operator of
the aircraft.

[45 FR 6946, Jan. 31, 1980, effective im-
mediately; 45 FR 35329, May 27, 1980,
effective Oct. 1, 1980]

(d) [Reserved]

[47 FR 54817, Dec. 6, 1982, effective
Jan. 1, 1983]

(e) No person may carry a material
subject to the requirements of this sub-
chapter that is acceptable for carriage in
a passenger-carrying aircraft (other than
magnetized materials) unless it is located
in the aircraft in a place that is inaccessi-
ble to persons other than crew-members,

(N Paragraphs (a) and (e) of this sec-
tion do not apply to a person operating an
arrcraft under §175.310 which, because
of 1ts size and configuration, makes it im-
possible for that person to comply.’

{45 FR 13087, February 28, 1980, cflcc-
uve September 1, 1980]

{g) No person may load magnetized
matenal {which might cause crroncous
magnetic compass reading) on an aircraft,
in the vicinity of a magnetic compass, or
compiss master unit, that is a part of the

instrument equipment of the aircraft, in a
manner that affects its operation. If this
requirement cannot be met, a special air-

craft swing and compass calibration may
be made.

[SO FR 48419, Nov. 25, 1985]

§175.88 Inspection of unit load devices.

A unit load device may not be Joaded
on an aircraft unless the device has been
inspected and found to be free from any
evidence of leakage from, or damage to,

any package containing hazardous mater-
ials.

{47 FR 54817, Dec. 6, 1982, effective
Jan. 1, 1983}

§175.90 Damaged shipments.

[47 FR 54817, Dec. 6, 1982, effective
Jan. 1, 1983}

(a) Packages or overpacks containing
hazardous materials must be inspected for
damage or leakage after being unloaded
from an aircraft. When packages or
overpacks containing hazardous materials
are carried in a unit load device, the area
where the unit load device was stowed
must be inspected for evidence of leakage
or contamination immediately upon re-
moval of the unit load device from the
aireraft, and the packages or overpacks
inspected for evidence of damage or leak-
age when he unit load device is unloaded.
In the event of leakage or suspected leak-
age, the compartment in which the pack-
age, overpack, or unit load device was car-
ried must be inspected for contamination
and any dangerous level of contamination
removed.

(b) Except as provided for in §175.700,
the operator of an aircraft shall move
from the aircraft any package subject to
this subchapter that appears to be dam-
aged or leaking. In the case of a package
which appears to be leaking, the operator
must insure that the remainder of the
packages in the same shipment are in
proper condition for transport aboard the
aircraft and that no other package has
been contaminated.

(c) No person shall place a package
that is damaged or appears to be damaged
or leaking aboard an aircraft subject to
this part.

(d) If a package containing an a mate-
rial in Division 6.2 (ctiologic or infectious
substance) is found to be damaged or
lcaking, the person finding the package
shall —

{55 FR 52685, Dec. 21, 1990, cffective
Oct. 1, 1991}

[Sec. 175.90(d)]
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LIMITATIONS
ALL CARGQO AIRCRAF1

For packages prepared according to a passenger aircraft Packing Instruction;

v No quantity limitation if loaded in a position that is accessible to crew
members or containerized on the main deck.

v Limited to 25kg (55lbs) net weight of Dangerous Goods and in addition, 75kg

~ (165lbs) net weight of non-flammable gas if in an inaccessible cargo hold or

in any accessible cargo compartment, but loaded on a pallet so as to be
inaccessible.

For packages prepared according to a cargo aircraft only Packing Instruction number
and bearing the "Cargo Aircraft Only” label;

v There is no limitation as long as a crew member or other authorized person

can see, handle and when size and weight permit, separate such packages
during flight.

¢ The following items only, when transported on a cargo aircraft, may be loaded
in an inaccessible location and are not subject to weight restrictions;

1.
2.

3.

4.

Class 7, Radioactive Materials

Division 6.1, Toxic substances (without a flammable subrisk) and
Division 6.2, Infectious substances

Class 3, Flammable liquids, in Packing Group lil, without a subsidiary
risk.

Class 9, Miscellaneous Dangerous Goods and ORM-D materials.

For Radioactive Materials;

v The total combined Transport index numbers shown on the labels o.f the
individual packages must not exceed 200.

v Each individual package may not exceed a Transport Index of 10.0.

Note: Other restrictions apply. Read in detail 175.700, 175.702, 175.703 and
175.705.

Note: [f a person other than a crew member, company employee, an authorized
representative of the United States or a person accompanying the
shipment is traveling on the aircraft, the rules for passenger aircraft
quantities and loading restrictions apply.
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